dimecres, 17 de febrer del 2010

Notícia Austen


Sorgeix una nova teoria sobre la mort d'Austen
EL MISTERI D'AUSTEN
  • La causa de la mort de l'escriptora Jane Austen es posa en debat.
  • La tuberculosi podria ser el que realment acabés amb la vida de l'autora i no la malaltia d'Addison com es creia fins ara.

Alexandra Muratet Carmona.

És possible que Jane Austen morís de tuberculosi, fet que sempre va tenir present a les seves obres. Aquesta és la conclusió la qual diferents experts, tant metges com literats, han arribat. La mort d’Austen, el 1817, va ser atribuïda a la malaltia d’Addison durant més de quaranta anys i el cansament, els atacs biliars, els dolors reumàtics i el color de la pell – descrit per ella com a “blanca i negra i qualsevol color erroni”- eren símptomes clares de la malaltia d’Addison, una disfunció de les glàndules adrenals, que regulen la producció de dues hormones esteroides, cortisol i aldosterona, que ajuden a regular la pressió sanguínia, segons Sir Zachary Cope, físic i cirurgià. A més, la malatia també va acompanyada de dolor crònic i confusó mental. De fet, Sir Cope, va ser qui va declarar que Austen era la primera malalta d’Addison documentada al món.

Tot i així, alguns entesos de la vida de l’escriptora afirmen que vertaderament la va matar una altra malaltia. Claire Tomain, biògrafa d’Austen, creu que el culpable fou un limfoma. Katherine White, membre del Grup d’Autoajuda de la Malaltia d’Addison, diu que no hi ha res que asseguri que Austen patís de dolor crònic ni de confusió mental perquè dos mesos abans de la seva mort, va escriure una carta on afirmava: sempre vaig tenir el cap clar i quasi no vaig tenir dolor.”, i a més, dos dies abans de morir, l’autora va dictar, des del llit, vint-i-quatre línies d’un vers còmic a Cassandra, la seva germana, i va deixar una obra inacabada, Sandició, on demostra que tenia la ment lúcida fins al final. No obstant, Carole Reeves, historiadora al Welcome Trust Centre for the History of Medicine de la University College London, creu que no és pot determinar la causa de la mort de Jane Austen després de tant de temps. En conclusió, la mort de Jane Austen sempre seguirà essent un misteri.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada