dijous, 20 de maig del 2010

Crònica Del Roig al Blau

El documental va rebre crítiques per falta d'objectivitat.

EL DOCUMENTAL DE LA TRANSICIÓ VALENCIANA
  • El guionista Albert Montón visita la Facultat de Comunicació Blanquerna per parlar sobre Del Roig al Blau.
  • És el primer documental que explica la transició valenciana.
Albert Montón, un dels guionistes del documental valencià Del Roig al Blau, va visitar ahir la Facultat de Comunicació Blanquerna per parlar de la seva obra audiovisual. El documental, que va nèixer a la Universitat de València l'any 2002, era un projecte de fi de Master. Després d'un any de producció, Del Roig al Blau va ser acabat i es va convertir en el primer documental valencià que feia un discurs històric que arribes a tothom.  Basat en La Vieja Memoria, l'obra dóna veu als que durant quaranta anys no van poder parlar. Això va provocar una mena de censura per part del Govern valencià, que no va ser presentat fins sis mesos després de la sdva finalització. Ara TV3 ha comprat els drets per emetre'l pròximament.    

Segons Montón, Del Roig al Blau és un documental sobre la Batalla de València, un conflicte que va permetre als corrents que venien de la dictadura controlar el poder valencià sense obtenir majoria absoluta i posant com a excusa l'"anticatalanisme.". La dreta entrava en acció mentre partits d'esquerra unien els nacionalistes valencians i dominava la política valenciana. L'anticatalanisme de la dreta va anar prenent força gràcies als mitjans de comunicació i que l'esquerra es va començar a esquerdar formant partits que defensaven la diferència entre el País Valencià i Catalunya. Aquest moviment anticatalà va provocar la diferenciació de València i Catalunya mitjançant els símbols, la llengua i la bandera, que deixava de ser similar a la senyera. 

El documental entrevista protagonistes de la transició de les dues bandes: Lerma (PSOE i futur President de la Generalitat valenciana), Vicent Soler (PSPV), Maria Consuelo Reyna (una periodista del diari "La Província" important durant aquest període.) i Martín Villalba (Balverista), entre d'altres. A més, permet veure com la població tenia un desconeixement total sobre el que estava passant, ni tan sols saben que és la Batalla de València. Fets com les bombes a Fuster o la histèria blavera queden reflexades en aquest documental, que està acompanyat per una banda sonor amb cançons populars valencians. En conclusió, Del Roig al Blau és una reflexió crítica sobre la transició valenciana i la identitat nacional explicada pels seus propis protagonistes, que ara s'adonen que va ser una oportunitat perduda i van preferir ser l'ombra de Madrid que no de Catalunya.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada