dijous, 20 de maig del 2010

Ressenya d'Incerta Glòria

Club Editor reedita Incerta Glòria amb l'epistolari Cartes a Màrius Torres.
 
UN HOMENATGE ALS VENÇUTS
  • L'obra de Joan Sales, Incerta Glòria, fa un retrat íntim de la Guerra Civil.
  • La novel·la és una reflexió sobre la vida, l'amor, la soledat i la joventut del bàndol republicà.
La guerra per Joan Sales va ser inoblidable. Tots els supervivents senten el deure de fer justícia als caiguts en combat. Incerta Gloria no és altra novel.la de guerra, on combaten els bons contra els dolents, ni on només hi ha morts i trinxeres. Sinó que a part d'això, hi ha una reflexió sobre l'ésser humà, la dificultat de la vida, la religió, la fidelitat i la infidelitat, l'amor, la soledat, i  la joventut.

L'única obra de Joan Sales està dividida en quatre parts que expliquen la Guerra Civil des de la visió dels republicans. La novel·la tracta temes com l'amor, la soledat de l'home, el pas del temps i la joventut, una incerta i fugaç glòria. De fet, l'obra és una reflexió sobre el sentit i  la dificultat de viure en una època dramàtica, una època en la que ningú sabia ben bé el motiu pel qual estava lluitant.

Les dues primeres parts de l'obra expliquen la vida al front d'Aragó on tres amics joves van a fer la guerra junts. La primera part presenta un d'aquests nois, en Lluís, que va descrivint el paisatge tant trist que la guerra va deixant als pobles i ens introdueix a la segona part mitjançant les cartes de la Trini per en Soleràs, un dels amics al front d'Aragó. La Trini és una companya del Lluís que està a Barcelona, on tot és completament diferent a on ells estan. La tercera part introdueix Cruells, l'amic seminarista d'en Lluís i en Soleràs, que acaba perdent la fe en ell mateix i la humanitat després de viure el que l'home és capaç de fer. Tot i així, Cruells ens començarà a desvetllar el final del conflicte. Finalment, Incerta Glòria ens presenta en tercera persona Juli Soleràs, un personatge savi, desgraciat i molt important durant tota la novel·la. Per acabar l'obra  trobem  una part afegida, El vent de la nit, on es reflecteix la Barcelona de postguerra fins a arribar a finals dels seixanta. Tots ells, es perden buscant una glòria que no existeix i que dilueix al seu pas una joventut, una joventut que mai tornaran a viure. “Jo no sóc més que un supervivent, un fantasma; no visc més que de record” escriu en Cruells en la última part del llibre, en la qual confessa que mai s’ha curat de la seva joventut ni de la seva guerra, ja que en el fons són el mateix, una tempesta tenebrosa.

Tots aquests elements lligats amb la incertesa de la guerra, la sobrecàrrega de detalls que Sales dóna sobre la seva vivència i les 764 pàgines que té el llibre provoquen una lectura que pot resultar molt lenta i quasi interminable. Tot i així, l'autor té un estil capaç de reflectir la complexitat de la intimitat urbana que et pot fer sentir completament involucrat en la novel·la. Els personatges són magnífics. Evolucionen i donen gràcia a la guerra. Entren a la guerra de joves i es converteixen en unes altres persones en fer-se grans. En definitiva, Incerta Glòria és una obra on tots els personatgeses perden buscant una glòria que no existeix i que dilueix al seu pas una joventut, una joventut que mai tornaran a viure.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada