dijous, 13 de maig del 2010

Necrològica


Fou el primer en plasmar una visió de la identitat valenciana

ADÉU A JOAN FUSTER, LA REIVINDICACIÓ VALENCIANA
  • L'assagista de Sueca mor d'una crisi cardíaca als 69 anys.
  • Fuster va ser l'artífex de la concepció moderna de Països Catalans.
Alexandra Muratet Carmona

Nascut a una família de pagesos carlistes de la comarca de la Ribera Baixa, Joan Fuster i Ortells (Sueca, 1922-2010) fou assagista, historiador, crític literari i poeta. Llicenciat en dret i doctorat en filologia catalana per l'Universitat de València va codirigir la revista Verbo (1946-1956) i va arribar a col·laborar en el diari El Correo Catalán entre 1961 i 1966. Les seves primeres reivindicacions comencen l'any 50 quan escriu l'article "València en la integració de Catalunya" (1950). Així va iniciar una brillant carrera assagística, marcada per la censura, un ambient cultural quasi inexistent, el silenci dels mitjans de comunicació del País Valencià i, fins i tot, un atemptat a casa seva l'11 de setembre de 1981 que va causar danys molt grans a part de la seva biblioteca i arxiu personal. 

Caracteritzat per la dedicació als temes valencians l'any 1962 escriu l'assaig històric Nosaltres, els valencians (Premi Lletra d'Or l'any 1963), que va implicar una renovació tant en la historiografia com en el nacionalisme valencià. L'assaig planteja que la conformació actual del País Valencià parteix d'una "dualitat nacional insoluble", una convivència de colons catalans i aragonesos que vivien amb els residents valencians.  Els territoris de parla castellana representaven una molèstia per la unió del País Valencià amb la resta de territoris de parla catalana.

Nosaltres, els valencians va tenir una gran influència, un moviment denominat "nou valencianisme", que va influir en molts sectors universitaris, progressistes i d´esquerres. Durant la Transició, l'esquerra valenciana va assumir gran part dels postulats fusterians tot i que aquests van acabar fora dels centres de poder polític valencians i, posteriorment, a causa de l'escàs suport popular, el fusterianisme va ser progressivament abandonat pels diversos partits polítics d'esquerra.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada